Cek…..

      Cek….. ^ Cek ini hanya boleh diperoleh sekiranya anda sakit dan dimasukkan ke hospital atas apa jua sebab kacuali melahirkan bayi atau pembedahan kosmetik. ^ Cek ini hanya boleh diperoleh sekiranya anda mencarum dalam polisi takaful yang ada medical card di dalamnya. ^ Cek ini hanya boleh diperoleh ketika anda memulai caruman di kala anda tidak memerlukannya iaitu ketika anda masih sihat. Hanya pemohon yang sihat boleh mencarum dalam produk takaful/insurance. ……. 3 prengggan berbicara tentang cek, bosan! …….Ape yang best? Time tunaikan cek laa…. …….Yang bende dalam file oren tu ape? Oh ya, hari ini saya ke Great Eastern branch di kawasan Pulau Pinang, alaa…depan Padang Kota tu…menjenguk jika ada polisi client yang sudah siap. Taraa….ada 2! Cek cleint pun dah siap jugak. Akhir kata, Alhamdulillah….....

Mencapai impian-impian ke bintang anda….

Anda mesti punyai impian atau angan-angan betul tak?? Kepada yang akan, baru atau pun sudah memasuki alam kerjaya anda mesti berimpian,  paling tidak pun pernah cuba bermimpi untuk: 1) Beli kete sendiri Tak kisahla Persona ke, Viva ke, Myvi ke…tak pun gah sikit, nak tukar pegi Merce A200 ke (my colleague pakai ni), BMW 5 series ke atau Mazda5 atau Audi….mesti ade kan 2) Beli rumah sendiri Banglo, double storey, landed, high-rise, condo, aprtment….silalah pilih mana satu ikut impian anda 3)Berkahwin 4) Mempunyai anak dan membina keluarga sendiri 5) Melancong pergi percutian keluarga atau bersama teman dan 6)Simpanan persaraan Yakinlah, semua impian-impian di atas pasti anda kecapi! Dengan syarat anda masih sihat dan mampu untuk bekerja seperti biasa atau luar biasa kerasnya. Tetapi…… Usaha akan terbantut sekiranya anda: 1) Sakit Dan 2) Hilang upaya untuk bekerja Oleh yang demikian, mari saya tunjukkan bagaimana dengan hanya menyimpan 10% dari gaji anda dalam simpanan bijak Great Eastern Takaful mampu menolong anda mencapai  impian-impian ke bintang anda.Trust me…ini simpanan legal punya. Bukan macam skim cepat cepat kaya, skim buluh emas, buluh perindu, Pak Man Telo dan lain-lain. Jika anda menyimpan 10% dari gaji anda melalui plan kesihatan dan simpanan kami, anda akan mendapat: 1) Manfaat plan perubatan berupadebit  medical card (limit beribu-ribu setahun) 2)Manfaat kematian, hilang upaya dan sakit kritikal 3) Manfaat kemalangan 4)Manfaat simpanan dan pelaburan. 5) Manfaat elaun hospital Simpanlah 10% dari gaji anda, sebelum kehabisan 100% wang poket anda ketika sakit, dan gapailah impian-impian ke bintang anda. Kita merancang, ALLAH yang menentukan. InsyaALLAH, Amin. 🙂 Hubungi saya, Nadzirah Aslan untuk rundingan plan berkaitan, 019-8765542...

Takaful kepada masyarakat; kisah 1

Tak perlu bayar bil RM4 ribu, dapat duit poket pula RM400… Client saya, Miss A dimasukkan ke hospital setelah 3 hari menahan sakit perut yang amat sangat. Sakit perut yang dianggap biasa pada mulanya, rupanya merupakan jangkitan pada bahagian hempedu batu karang. Setelah beberapa ujian dibuat, akhirnya doktor yang merawat beliau memutuskan untuk mencuba ‘conservative treatment’ dahulu untuk melihat hasilnya. Sekiranya jangkitan tersebut boleh dirawat, maka pembedahan tidak diperlukan. Oleh yang demikian, Miss A perlu ditahan di wad bagi membolehkan beberapa antibiotik yang berkepekatan tinggi (high dose of antibiotics such as Sulperazone and Flagyl), diberikan kepada beliau melalui cara intravena. Buat pengetahuan umum, Miss A merupakan seorang kakitangan perubatan di hospital swasta di Pulau Pinang. Jadi, untuk rawatan di wad, beliau menggunakan kemudahan ’employee benefit’ untuk ‘admission’ kali ini. Daripada keseluruhan bil beliau yang berharga RM4831.63 untuk rawatan selama 4 hari, beliau hanya perlu membayar sebanyak RM1.05. Selain itu, beliau juga merupakan seorang pencarum di polisi medical card Great Eastern Takaful sejak tahun 2013. Medical card beliau mempunyai manfaat elaun hospital sebanyak RM100/sehari. Jadi, walaupun beliau tidak menggunakan medical card untuk ‘admission’ pada kali ini, manfaat tambahan lain yang ada dalam medical card boleh digunakan. Setelah beliau discaj, beliau mendapat elaun sakit RM400 dalam bentuk cek daripada Great Eastern Takaful. (sila rujuk lampiran). Inilah salah satu cara bagaimana takaful digunakan untuk membantu meringankan beban kewangan anda di saat kecemasan di samping memberikan ketenangan fikiran. Tahniah saya ucapkan buat Miss A kerana telah mebuat pilihan yang betul melaui Great Eastern Takaful. Teringat pada awal perbualan kami ketika beliau mula-mula berhasrat untuk mengambil polisi kad perubatan peribadi Great Eastern takaful melaui...

Peningkatan kos perubatan di Malaysia…nak buat camane?

  Data di atas menunjukkan beberapa sebab peminjam gagal membayar hutang. Sebab utama merangkumi 26% adalah membayar perbelanjaan perubatan yang tinggi. Bagaimana untuk membuat persediaan bagi menghadapi saat-saat kecemasan ketika sakit yang pastinya menelan kos belanja yang tinggi? Caranya tak lain adalah melalui takaful perubatan. Tahniah kepada anda yang telah mengorak langkah dengan mengambil takaful perubatan ini. Eh, ape pulak takaful perubatan ni?? Takaful peruabtan ini secara ringkasnya ialah polisi perlindungan perubatan yang akan membayar kos perubatan anda sekiranya menghidap apa-apa penyakit, kemalangan, (yang mana akan menelan belanja beribu-ribu ringgit sekiranya perlukan pembedahan)  lumpuh kekal dan kematian. Mungkin anda yang membaca ini berasakan bahawa anda masih muda dan masih terlalu ‘awal’ untuk menghidap apa-apa penyakit, namu, saya ingin bertanyakan anda: a) Adakah anda yakin yang anda tidak akan ditimpa kemalangan esok, lusa atau hari-hari mendatang? 😛 b) Bukankah setiap daripada kita perlu merancang lebih awal perancangan kewangan masa depan ketika masih muda? 😛 Sekiranya anda belum mendapatkan polisi perubatan, dapatkannya sekarang ketika masih muda. Selain anda membayar caruman yang lebih rendah, perlindungan yang boleh dapat juga adalah komprehensif (menyeluruh) kerana keadaan kesihatan yang masih baik. Berikut saya kongsikan secara ringkas 5 komponen perlindungan yang terdapat dalam polisi perubatan: 1) Pampasan kematian/hilang upaya kekal 2) Pampasan perlindungan untuk 36 penyakit kritikal (Contoh kegagalan buah pinggang, strok, serangan jantung etc) 3) Kad perubatan – digunakan ketika perlu dimasukkan ke hospital apabila sakit atau perlukan pembedahan 4) Elaun harian apabila masuk ward- jumlah elaun adalah berdasarkan jenis pakej polisi yang anda ambil (biasanya RM100 sehari) 5) Caruman percuma sekiranya anda disahkan menghidap salah satu dari penyakit kritikal di atas Semoga anda lebih...

MH370 dan Takaful

MH370 dan Takaful Saya amat teruja untuk berkongsi khabar ini dengan rakan-rakan, saudara-mara dan klien saya. Berita ini mungkin sudah basi atau lapuk kerana berlaku awal tahun 2014, namun, manfaatnya sangat besar. Khabar gembira ini telah lama berlegar di kalangan kami, rakan agent, namun kesahihan di media utama masih belum lagi kedengaran. Itulah sebabnya baru sekarang saya war-warkan. Seperti yang umum ketahui, terdapat beberapa prosedur untuk tuntutan pampasan kematian dari pihak pengendali insurans/takaful sekiranya berlaku kematian kepada pemegang polisi. Antara dokumen penting yang amat diperlukan ialah dokumen kematian (death certificate). Kes MH370 adalah satu kes yang unik dan memberi rahmat yang terbesar untuk berfikir bagi kita yang masih hidup. Ini disebabkan, wujudnya satu situasi di mana kesemua penumpang dan anak kapal adalah ‘hilang’. Oleh yang demikian, sijil kematian tidak dapat dikeluarkan secepat mungkin seperti prosedur biasa. Setelah sebulan peristiwa ini berlalu, ahli keluarga dan waris dihubungi oleh bank-bank untuk melunaskan bayaran hutang kereta, rumah dan beberapa hutang pinjaman peribadi yang lain. Bacaan lanjut: http://www.astroawani.com/news/show/mh370-great-eastern-life-akan-bayar-rm2-juta-kepada-14-waris-penumpang-33958 Maka, di sinilah besarnya peranan pampasan yang dikeluarkan oleh syarikat pengendali takaful/insurans bagi menghapuskan kesemua hutang yang ada. Justeru, sejurus selepas Pendana Menteri mengumumkan MH370 berakhir di Lautan Hindi, president Persatuan Life Insurance Association of Malaysia mengumumkan, waris boleh membuat tuntutan tanpa perlu sijil kematian. Di pihak Great Eastern pula, cek pampasan telah dikeluarkan sehari selepas pengumuman tersebut diumumkan. Manakala jumlah cek sebanyak 2 juta ringgit kesemuanya akan dibayar kepada 14 waris penumpang. Untuk makluman, daripada 50 orang rakyat Malaysia ‘onboard’ MH370, 14 daripadanya pemegang polisi Great Eastern. Alhamdulillah, inilah salah satu contoh takaful kepada masyarakat yang saya maksudkan. Melalui wang pampasan itu, terdapat: 1)...

Lima (5) Sebab Anda Tidak Perlukan Kad Perubatan Peribadi (personal medical card)

5 Sebab Anda Tidak Perlukan Kad Perubatan Peribadi (personal medical card) 1. Majikan anda telah menyediakan coverage perubatan tanpa had (unlimited) atau sekurang-kurangnya 1 juta untuk anda. Cuba anda periksa semula dengan jabatan sumber manusia (HR department) berapa banyak kos rawatan yang hanya ditanggung oleh majikan anda. Kebiasaan yang saya diberitahu oleh client saya hanyalah dalam lingkungan RM10 ribu hingga RM30 ribu. Anda bayangkan adakah ianya cukup sekiranya anda terlibat dalam kemalangan dan memerlukan pembedahan sekitar 30-40 ribu? Mana nak dapat duit untuk tampung yang selebihnya? 2. Anda merancang mahu bekerja dengan majikan anda selama-lamanya tanpa perlu pencen. Majikan anda tentu sangat sayang dengan anda sekiranya mempunyai hasrat sedemikian. Namun, adakah anda mempunyai kudrat untuk bekerja selama-lamanya? Hakikatnya, apabila pencen atau sudah tidak lagi bekerja dengan syarikat kesayangan anda, kesemua manfaat yang anda dapat akan diberhentikan sama sekali. Samalah dengan manfaat insurans/takaful kesihatan anda dan keluarga. Malangnya, pada usia emas tersebut, sekiranya anda baru berhasrat untuk mendapatkan kad perubatan peribadi, kemungkinan besar kes anda akan ditolak atau diterima bersyarat sekiranya anda sudah punya penyakit. Sekiranya lulus sekalipun, caruman bulanan yang dibayar adalah sangat tinggi dan mahal. Jadi, fikirkan! 3. Anda kebal dari sebarang penyakit atau sentiasa bernasib baik. Ini…..no komen. 4. Anda sudah mempunyai tabungan atau simpanan di akaun peribadi sekurang-kurangnya sebanyak 2 juta ringgit (2 million). Secara peribadi, saya pernah berjumpa dengan beberapa orang seperti di atas. Namun, ironinya…kesemua mereka mempunyai kad perubatan peribadi untuk saat-saat kecemasan kerana tidak mahu menggunakan tabungan di atas disebabkan mereka sangat faham akan fungsi medikal card untuk kes-kes sebegini. Anda?? 5. Anda sanggup membuat pinjaman personal loan di bank, guna kad kredit atau...
Tip Kewangan

Tip Kewangan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Di sini saya juga akan berkongsi tips kewangan dengan anda semua. Semoga tips-tips ini sedikit sebanyak membantu diri anda dan peringatan untuk diri saya sendiri. InsyaAllah.. 😉